Heijnen Orthopedie

Breukbanden

Jaarlijks komen er 6.000 tot 9.000 nieuwe stomapatiënten bij. Een op de drie patiënten krijgt te maken met een parastomale hernia, een veelvoorkomende complicatie. Om deze te behandelen wordt vaak gekozen voor een breukband. Heijnen Orthopedie levert deze beukbanden in meerdere varianten.

 Breukbanden kunnen worden voorgeschreven bij breuken na een chirurgische ingreep:

• Wondbreuk
• Platzbauch
• Littekenbreuk
• Hernia cicacitralis
• Parastomale hernia

Wat is een breuk?

Een breuk (hernia ) is een uitstulping van weefsel. Een hernia cicacitralis (wondbreuk of littekenbreuk) is een breuk die ontstaat na een chirurgische ingreep. De huid is intact maar onderliggend is een opening ontstaan. Dit is te herkennen aan het ontstaan van een bult,
deze wordt groter bij blazen. Meestal verdwijnt de bult als men gaat liggen. Een breuk kan ondermeer onstaan in de buik, bij de navel of in de lies. Hiervoor zijn verschillende soorten banden beschikbaar.

Een parastomale hernia is ook een littekenbreuk waarbij de buikinhoud buiten het stoma komt. Dit is een veel voorkomende en vervelende complicatie die op kan treden na aanleg van een stoma.

Behandeling van een breuk

De breuk kan behandeld worden door  een nieuwe chirurgische ingreep of middels ondersteuning van een breukband. Een breukband kan voorzien worden van een stoma-uitsparing. De uitsparing wordt dan voorzien van een zogenaamde prolapsflap. Ook kan er een kunststof beschermkapje ingezet worden.

Types breukbanden

Bij behandeling met een breukband wordt er in overleg met u, de behandelend arts en  verpleegkundige bepaald wat voor u de beste oplossing is om de breuk te ondersteunen.

Breukbanden zijn er in diverse confectie uitvoeringen en breedtematen. Maatwerk is ook mogelijk van diverse soorten materialen: stof, diverse elastische materialen of een combinatie hiervan. Indien nodig kan een breukband in de vorm van een steunbroek gemaakt worden.