Heijnen Orthopedie

Therapeutische kousen

Compressie als therapie 

De druk (compressie): Medische compressiekousen resp. panty’s helpen bij aandoeningen zoals spataderen, lymfoedeem of lipoedeem. De compressie verbetert de veneuze en lymfatische terugstroom.

Compressiekousen voor de aderen

 

Het compressieve breiwerk van de kousen oefent druk uit op de aders resp. het weefsel en verbetert zo de veneuze terugstroom. Zwellingen en pijnlijke stuwingen worden gereduceerd. Compressiekousen zijn een belangrijk medisch hulpmiddel voor de therapie, maar worden echter ook profylactisch (als voorzorg) bij staande beroepen of tegen reizigertrombosen toegepast.

Compressiekous is niet hetzelfde als steunkous

 

Compressiekousen verschillen in belangrijke punten van steunkousen. Zij worden door een arts voorgeschreven. De benen worden gemeten door een vakkracht uit de medische vakhandel. Daarna worden de nauwkeurig passende compressiekousen als confectiemodel verkocht of op maat gebreid. Steunkousen daarentegen zijn niet geschikt voor de behandeling van ziektes, zij dienen vooral voor de preventie.

 

Overigens: de tijden van de ouderwetse rubberen kousen zijn al lang voorbij. Actuele compressiekousen zien er niet alleen chic uit, zij kunnen ook veel makkelijker aangetrokken worden en zijn door hoogwaardige materialen aangenaam om dragen.